piątek, 29 czerwca 2018

Dyniowe placuszki z ricottą

Placuszki idealne na śniadanie czyli placuszki dyniowe.
Dodatek ricotty sprawia że placki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.
Polecam zatem do wypróbowania.
Placki z dynią i ricottą.


Składniki:
  • 250 g dyni startej na tarce o grubych oczkach 
  • 250 g ricotty 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T 650 
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • sos czekoladowy do polania 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Dynię obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam do niej ricottę, sól, mleko i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i nakładałam łyżką porcję masy na placek.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Na talerzu polałam sosem czekoladowym.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sam ale nie samotny - słonecznik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger