Ja należę jak pewnie wiecie do grupy rabarbarbalove, a jak z Wami? lubicie?
To ciasto jest cudne w smaku, lekko słodkie i lekko kwaskowate, idealne do porannej kawy, herbaty czy czystka.
Pieczecie ze mną? warto, zapewniam.
Ciasto rabarbarowe.
Składniki: blaszka 24 x 30 cm
Ciasto kruche:
- 3 czubate szklanki mąki pszennej
 - 250 g masła
 - 3 żółtka
 - 1 całe jajko
 - 3 łyżki śmietany
 - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
- 2 budynie śmietankowe po 40 g
 - 1000 ml mleka
 - 3 białka
 - 2 łyżki ksylitolu lub cukru
 - łodygi rabarbaru - u mnie około 800 g
 - 4 łyżki brązowego cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam mąkę na ciasto, dodałam proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ksylitol, śmietanę, jajo i żółtka a także posiekane masło, zagniotłam szybko kruche ciasto.
 - Z całości odjęłam 1/4 ciasta i włożyłam do zamrażarki, resztą wyłożyłam dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
 - Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 3 cm kawałki.
 - Włożyłam go do miski i wymieszałam z cukrem i cynamonem.
 - Połowę rabarbaru wyłożyłam na ciasto kruche.
 - Z mleka i proszku budyniowego ugotowałam budyń - ja swojego nie słodziłam, gorący wylałam na rabarbar do blaszki a na nim umieściłam resztę pokrojonego rabarbaru.
 - Z białek i cukru ubiłam pianę i wyłożyłam ją na rabarbar.
 - Na wierzchu starłam na tarce wcześniej odłożone ciasto z zamrażarki.
 - Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do zezłocenia wierzchu.
 - Placek studziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
 - Całkiem zimne posypałam cukrem pudrem.
 
Źródło.
"Podróże małe i duże"
| W słoneczny piękny dzień majowy - Konstantynów Łódzki | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.