sobota, 30 czerwca 2018

Chleb pszenno - żytni z ziarnami na drożdżach

Ten pyszny chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo szybko znika więc warto przygotować dwa albo i nawet trzy bochenki.
Zachowuje świeżość przez kilka dni więc nie ma problemu z przechowywaniem, polecam.
Chleb z ziarnami na drożdżach.


Składniki: 1 duży bochen
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 szklanki mąki żytniej T 2000 
  • 4 szklanki mąki pszennej T 650 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 
  • 2 łyżki lnu złotego 
  • 2 łyżki pestek dyni 


Przygotowanie:
  • Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól, wodę i olej.
  • Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku, dodałam do misy.
  • Wymieszałam dokładnie i teraz wsypałam wszystkie ziarna.
  • Wyrabiałam przy użyciu mieszadła hakowego aż ciasto stało się elastyczne.
  • Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam pod przykryciem na 30 - 40 minut.
  • Wyrośnięty chleb nacięłam żyletką, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
  • Postukany chleb od spodu wydaje głuchy dźwięk.
  • Chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Marcowy szpak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger