wtorek, 15 maja 2018

Placki z awokado na ostro i na słodko

FIT
Wymyśliłam takie placuszki które pasują zarówno do dżemu, miodu czy czekolady jak i do pasty z oliwek czy innej ostrej pasty.
Tak czy tak smakują wybornie i warto ich spróbować.
Idealne są na śniadanie ale na drugie śniadanie do szkoły czy pracy będą znakomite.
Zachęcam do spróbowania.
Placki z awokado na ostro i na słodko.


                  Składniki:

  • 120 g bio mąki z samopszy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 170 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 dojrzałe awokado


Przekroiłam wzdłuż owoc awokado, wyjęłam pestkę a potem łyżką wydrążyłam miąższ, rozgniotłam go widelcem.
Do awokado wlałam mleko, dodałam jajo i wymieszałam.
Na koniec dodałam sól, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszałam.
Na suchej patelni lub na odrobinie oleju smażyłam małe placki z obu stron na złoty kolor.
Ja jadłam z pastą z oliwek a Przemek z sosem czekoladowym.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Na molo nad jeziorem Białym

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger