Jak pisze Makłowicz, z podanych składników smaży się 2 omlety jeśli będą smażone na dnie woka.
Jeśli natomiast usmażymy na patelni, wystarczy usmażyć 1 omlet.
Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab.
Składniki:
- 3 jaja
 - 3 - 4 łyżki oleju ryżowego
 - 1/2 szklanki mielonej wieprzowiny
 - 1 pęczek zielonej dymki
 - 2 łyżeczki sosu rybnego
 - świeży zmielony pieprz
 - 1 papryczka chili
 - ryż do podania
 - kiełki do podania
 
Do miski wbiłam jaja, roztrzepałam je z solą i pieprzem, dodałam mielone mięso, posiekaną dymkę ze szczypiorem, wymieszałam.
Dodałam teraz sos rybny i posiekaną dymkę, dokładnie roztrzepałam.
Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i wlałam na nią masę jajeczno - mięsną.
Usmażyłam omlet na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam na talerzu z ryżem, posypany kiełkami i szczypiorem.
Smacznego.
Przepis z książki Roberta Makłowicza "Fuzja Smaków"
"Podróże małe i duże"
| Pszczółka pracuś - kwiecień 2018 | 
2 komentarze
Ooo wygląda apetycznie! zupełnie coś nowego, jak dla mnie, z chęcią wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMa jedyny i niepowtarzalny smak, wart spróbowania, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.