niedziela, 27 maja 2018

Lody rabarbarowe

Mojego rabarbalove ciąg dalszy, tym razem rabarbar wylądował w lodach.
Są lekko kwaskowe, delikatne i smakują obłędnie.
Warto zrobić sobie takie lody nawet nie mając maszynki do lodów, całe popołudnie mieszania i lody, obłędne w smaku gotowe, warto, zapewniam że warto.
Rabarbarowe loby.



Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru - ok. 150 g
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki herbaty owocowej - u mnie dzika róża
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 350 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru trzcinowego
Na sos:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowanie:
  • Najpierw umyłam rabarbar, osuszyłam i pokroiłam go na kawałki, włożyłam do garnka, dodałam cukier, herbatę i rozgotowałam pod przykryciem.
  • Do drugiego garnka wlałam śmietankę i mleko i zagotowałam.
  • Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę i powoli, ciągle ucierając dodawałam gorące mleko.
  • Potem ponownie postawiłam garnek na ogniu i gotowałam, nie dopuszczając do wrzenia ale tyle aby masa zgęstniała.
  • Potem dodałam rozgotowany rabarbar i wymieszałam.
  • Wlałam masę do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
  • Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut wyjmowałam lody i mieszałam widelcem aby masa równo zamarzała i jednocześnie napowietrzała się.
  • Potem zostawiłam lody na całą noc w zamrażarce.
  • Przed podaniem wystarczy wyjąć 30 minut wcześniej.
  • Na sos rozgotowałam umyty i pokrojony rabarbar z cukrem, polałam sosem lody.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty maja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger