niedziela, 27 maja 2018

Lody rabarbarowe

Mojego rabarbalove ciąg dalszy, tym razem rabarbar wylądował w lodach.
Są lekko kwaskowe, delikatne i smakują obłędnie.
Warto zrobić sobie takie lody nawet nie mając maszynki do lodów, całe popołudnie mieszania i lody, obłędne w smaku gotowe, warto, zapewniam że warto.
Lody rabarbarowe.



                      Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru - ok. 150 g
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki herbaty owocowej - u mnie dzika róża

                       Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 350 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru trzcinowego

                       Na sos:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego


Najpierw umyłam rabarbar, osuszyłam i pokroiłam go na kawałki, włożyłam do garnka, dodałam cukier, herbatę i rozgotowałam pod przykryciem.
Do drugiego garnka wlałam śmietankę i mleko i zagotowałam.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę i powoli, ciągle ucierając dodawałam gorące mleko.
Potem ponownie postawiłam garnek na ogniu i gotowałam, nie dopuszczając do wrzenia ale tyle aby masa zgęstniała. 
Potem dodałam rozgotowany rabarbar i wymieszałam.
Wlałam masę do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut wyjmowałam lody i mieszałam widelcem aby masa równo zamarzała i jednocześnie napowietrzała się.
Potem zostawiłam lody na całą noc w zamrażarce.
Przed podaniem wystarczy wyjąć 30 minut wcześniej.
Na sos rozgotowałam umyty i pokrojony rabarbar z cukrem, polałam sosem lody.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                      "Podróże małe i duże"
Kwiaty maja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger