poniedziałek, 28 maja 2018

Pieczeń z indyka z migdałami, rodzynkami w winie

Jak ja uwielbiam dodawać różne składniki do mięs aby potem zajadać coś innego, coś pysznego.
Tym razem do jednego garnka trafiła pieczeń z indyka i migdały, okazało się że jest to połączenie znakomite.
Polecam zatem gorąco.
Migdały podczas obróbki cieplnej zmiękły i stały się delikatne i chrupiące w daniu.
Użyłam tutaj mieszanki przypraw 4epices w skład której wchodzą: pieprz - 70%, imbir - 20%, gałka muszkatołowa - 9% i goździki - 1%.
Pieczeń z indyka z migdałami, rodzynkami w winie.


              Składniki:

  • ok. 700 g filetu z indyka
  • 2 łyżeczki przyprawy 4epices
  • sól morska
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • garść rodzynków
  • garść migdałów

Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawą 4epices, posoliłam.
Owinęłam mięso w folię i włożyłam na noc do lodówki.
Wyjęłam na godzinę przed pieczeniem.
Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso ze wszystkich stron.
Przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego, wsypałam rodzynki i migdały, zalałam winem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Przed krojeniem mięso odpoczywało 10 minut.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Kanał Augustowski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger