niedziela, 27 maja 2018

Ciasto jaglano - serowe z malinamil - Jaglany sernik z malinami

Idealne ciasto na dzisiejszy deser do kawy, herbaty, czystka.
To ciasto rozpływa się w ustach, jest znakomite i bardzo zdrowe.
Polecam bo piecze się szybko i można potem delektować się znakomitym deserem.
Ciasto jaglano - serowe z malinami - Jaglany sernik z malinami.


                  Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 średni dojrzały banan
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 50 g malin


Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni a potem przepłukałam na sicie gorącą wodą.
Kasze zalałam wodą i gotowałam 20 minut na  maleńkim ogniu a potem pozostawiłam na 5 minut pod przykryciem.
Wody dałam dwa razy tyle ile miała pojemności kasza.
Ostudzoną kaszę zmiksowałam z bananem, twarogiem, ksylitolem, żółtkami, olejem i cynamonem.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
Potem delikatnie połączyłam masę jaglaną z białkami.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę.
Na wierchu ułożyłam maliny, lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Smacznego.
Inspiracja - Ewa Chodakowska
                                          "Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Augustowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger