poniedziałek, 21 maja 2018

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem

Kiszony czosnek gości na naszym stole przez cały czas a dziś użyłam go do nasmarowania kurczaka w środku i na zewnątrz.
Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso.
Jest delikatny i zajada się z przyjemnością.
Tak przyrządziłam kurczaka kukurydzianego, smakuje obłędnie.
Pieczony kurczak kukurydziany z kiszonym czosnkiem.

Składniki:
  • 1 kurczak kukurydziany 1500 - 1800 g
  • olej do posmarowania ptaka
  • 2 - 3 łyżki pasty z kiszonego czosnku
  • sól morska

Przygotowanie:
  • Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam pastą z kiszonego czosnku na zewnątrz i w środku.
  • Wstawiłam kurczaka do lodówki na noc.
  • Rano wyjęłam 1 godzinę przed pieczeniem.
  • Posmarowałam ptaka olejem, włożyłam do garnka z pokrywką - u mnie żeliwny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 30 minut, aż skórka nabrała złotego koloru.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Sikora bogatka

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger