Tym razem padło na sos pikantny, idealnie pasujący do klopsików.
Do tego kukurydza na ostro i pietruszkowy ryż i pyszne, pożywne danie na talerzu.
Ostrość dania regulujcie sobie wedle upodobań.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Klopsiki wieprzowe w ostrym, orientalnym sosie pomidorowym.
Składniki:
Klopsiki:
- 350 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
 - mała cebula
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - sól morska
 - pieprz świeżo mielony
 - 2 jaja
 - 2 - 3 łyżki startego parmezanu
 - 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
 
- 350 ml passaty pomidorowej
 - 1 mała szalotka
 - 1 -2 ząbki czosnku
 - sól morska do smaku
 - pieprz świeżo mielony
 - cukier do smaku
 - 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
 - 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
 - szczypta cynamonu
 
                  Ryż pietruszkowy:
- 1 szklanka ryżu basmati
 - 1 i 1/2 szklanki wody
 - szczypta soli
 - 1 czubata łyżka suszonej natki pietruszki
 
                  Do podania:
- kukurydza na ostro
 - kiełki lucerny
 
Posiekałam drobniutko cebulkę, dodałam do mielonego mięsa, wymieszałam z jajami, posiekaną natką pietruszki i startym serem.
Płatki owsiane zmieliłam i dodałam do mięsa, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam aby płatki napęczniały, na około 30 minut.
Potem ulepiłam zgrabne, małe kuleczki i ułożyłam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam klopsiki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Teraz zrobiłam sos: do garnka wlałam odrobinę oleju i podsmażyłam na nim posiekaną szalotkę i czosnek, wlałam passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku i gotowałam kilka minut aż sos zgęstniał.
Dodałam teraz kmin rzymski, kolendrę, cynamon i pieprz cayenne i zagotowałam.
Przełożyłam upieczone klopsiki do sosu i zagotowałam.
Ryż zalałam wrzącą wodą z odrobiną soli, dodałam suszoną natkę pietruszki i gotowałam 12 minut, pozostawiłam pod przykryciem 5 minut.
Podałam klopsiki z ryżem pietruszkowym, kukurydzą na ostro w ostrym sosie pomidorowym, posypane kiełkami lucerny.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Płatki owsiane zmieliłam i dodałam do mięsa, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam aby płatki napęczniały, na około 30 minut.
Potem ulepiłam zgrabne, małe kuleczki i ułożyłam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam klopsiki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Teraz zrobiłam sos: do garnka wlałam odrobinę oleju i podsmażyłam na nim posiekaną szalotkę i czosnek, wlałam passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku i gotowałam kilka minut aż sos zgęstniał.
Dodałam teraz kmin rzymski, kolendrę, cynamon i pieprz cayenne i zagotowałam.
Przełożyłam upieczone klopsiki do sosu i zagotowałam.
Ryż zalałam wrzącą wodą z odrobiną soli, dodałam suszoną natkę pietruszki i gotowałam 12 minut, pozostawiłam pod przykryciem 5 minut.
Podałam klopsiki z ryżem pietruszkowym, kukurydzą na ostro w ostrym sosie pomidorowym, posypane kiełkami lucerny.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
| Dzięcioł duży samiczka | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.