poniedziałek, 21 maja 2018

Klopsiki wieprzowe w ostrym, orientalnym sosie pomidorowym z ryżem pietruszkowym

Takie małe zwykłe klopsiki mogą smakować wybornie jeśli tylko zanurzymy je w pysznym sosie.
Tym razem padło na sos pikantny, idealnie pasujący do klopsików.
Do tego kukurydza na ostro i pietruszkowy ryż i pyszne, pożywne danie na talerzu.
Ostrość dania regulujcie sobie wedle upodobań.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Klopsiki wieprzowe w ostrym, orientalnym sosie pomidorowym.


                                Składniki:
                   Klopsiki:
  • 350 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 jaja
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
                   Sos:
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała szalotka
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
                  Ryż pietruszkowy:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka suszonej natki pietruszki
                  Do podania:
  • kukurydza na ostro
  • kiełki lucerny
Posiekałam drobniutko cebulkę, dodałam do mielonego mięsa, wymieszałam z jajami, posiekaną natką pietruszki i startym serem.
Płatki owsiane zmieliłam i dodałam do mięsa, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam aby płatki napęczniały, na około 30 minut.
Potem ulepiłam zgrabne, małe kuleczki i ułożyłam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam klopsiki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.

Teraz zrobiłam sos: do garnka wlałam odrobinę oleju i podsmażyłam na nim posiekaną szalotkę i czosnek, wlałam passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku i gotowałam kilka minut aż sos zgęstniał.
Dodałam teraz kmin rzymski, kolendrę, cynamon i pieprz cayenne i zagotowałam.
Przełożyłam upieczone klopsiki do sosu i zagotowałam.
Ryż zalałam wrzącą wodą z odrobiną soli, dodałam suszoną natkę pietruszki i gotowałam 12 minut, pozostawiłam pod przykryciem 5 minut.
Podałam klopsiki z ryżem pietruszkowym, kukurydzą na ostro w ostrym sosie pomidorowym, posypane kiełkami lucerny.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży samiczka     

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger