niedziela, 20 maja 2018

Zupa krem z botwinki

Botwinka jest moją ulubioną jarzyną na wiosnę.
Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu.
Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Zupa krem z botwinki.


                   Składniki:

  • 2 pęczki młodej botwinki 
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1000 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • pół pęczka z tych powyżej samych listków botwinki
  • masło do smażenia
  • pikantna kukurydza do podania

Umyłam i osuszyłam warzywa.
Marchew pokroiłam w plasterki, ziemniaki w kostkę a botwinę na mniejsze kawałki.

Podsmażyłam warzywa w garnku na oleju, smażyłam 5 minut.
Zalałam warzywa wodą, dodałam kozieradkę, lubczyk, cukier, sól i pierz, gotowałam 10 minut.
Potem zmiksowałam zupę na gęsty krem.
Doprawiłam octem do smaku.
Listki botwinki podsmażyłam na maśle aż stały się chrupiące, podałam do zupy razem z pikantną kukurydzą.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Pani ziębowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger