piątek, 9 marca 2018

Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą

Tarta jest przepyszna i bardzo szybko znika.
Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem.
Ja swoją zakupiłam w sieci marketów.
Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika.
Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna.
Spróbujcie koniecznie.
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą.



                           Składniki: forma 22 cm

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
  • 1 różowa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka tymianku cytrynowego suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 125 g sera żółtego
  • 500 g wężymordu - skorzonery

                            Sos:

  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • sól morska 
  • pieprz czarny



Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam mięso mielone i smażyłam aż mięso zamieniło się w grudki.
Dodałam wówczas sól, pieprz, tymianek cytrynowy i paprykę, wymieszałam.
Śmietanę wymieszałam z przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Skorzonerę obrałam czyli nałożyłam rękawiczki bo mleczko warzywa brudzi na czarno, obrałam obieraczką i umieściłam obrany korzeń w misce z wodą i odrobiną soku z cytryny aby wężymord nie ściemniał.
Z ciasta francuskiego wycięłam koło, wylepiłam spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reszty ciasta uformowałam wysoki brzeg, ponakłuwałam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Ciasto wyjęłam z piekarnika i na spód wyłożyłam mięso a na nim ułożyłam osączony wężymord.
Na warzywo wylałam śmietanę i posypałam startym na tarce serem żółtym.
Ponownie włożyłam tartę do piekarnika na 20 minut aż ładnie się zrumieniła.

Smacznego.
Przepis Przemek.
                                        "Podróże małe i duże"
W Łódzkiej Palmiarni

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger