piątek, 9 marca 2018

Wiosenna zielona surówka

FIT
Kolor zielony ewidentnie kojarzy się z wiosną i stąd nazwa surówki - wiosenna.
W mojej surówce są warzywa tylko zielone czyli ogórek, kapusta pac choi, natka pietruszki karbowana, szczypiorek.
Zazieleniło się na stole, póki co tylko na stole a za oknem zieleni jeszcze próżno wypatrywać ale już coraz bliżej.
Zapraszam na pyszną i zdrową surówkę.
Wiosenna zielona surówka.


                  Składniki:

  • 1 kapusta pac choi
  • 1/2 pęczek karbowanej natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 średniego ogórka zielonego, wężowego
  • 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego lub zwykłego lub jogurtu
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól do smaku


Umyłam i osuszyłam warzywa.
Posiekałam pora i kapustę pac choi, posiekałam szczypiorek i natkę.
Ogórka wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki.
Wymieszałam warzywa w misce, dodałam majonez - ja z aquafaby, sól do smaku, olej lniany i wymieszałam.
Przed podaniem schłodziłam w lodówce.

Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Dolina Rospudy - Augustów
Skoro o zieleni mowa nie może zabraknąć jej także w moich podróżach.
Na zdjęciu zielona Dolina Rospudy i rzeka Rospuda.

6 komentarze

  1. wykorzystam ten przepis, bo takiego jeszcze nie miałam. Uwielbiam takie sałatki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino polecam, napisz jak smakowała.

      Usuń
  2. Uwielbiam taką surówkę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to wygląda, bardzo zdrowo i soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wiosennie to tez ważne. Pozdrawiam Klaudio.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger