Ktoś kiedyś mi powiedział że dodaję mleczko kokosowe do wszystkiego i to chyba jest prawda, w tej zupie odnajduje się znakomicie.
Zapraszam na pyszny obiad.
Zupa ze świeżych podgrzybków z mlekiem kokosowym.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 500 g świeżych podgrzybków - lub mrożonych
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 i 1/2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka domowej jarzynki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 puszka - 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki
- makaron do podania - ulubiony
- natka pietruszki do posypania zupy
Marchew obrałam i pokroiłam w plastry, pietruszkę po obraniu na kawałki.
Po ugotowaniu wyjmę ją z zupy i wykorzystam do sałatki.
Grzyby oczyściłam i pokroiłam na kawałki.
Na oleju w rondlu podsmażyłam marchew i cebulę, potem dodałam grzyby i rozmaryn, chwilę smażyłam.
Zalałam wszystko bulionem, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, domową jarzynkę i gotowałam 20 minut.
Po tym czasie dolałam do rondla mleczko i gotowałam 5 minut.
Mąkę wymieszałam z 1/4 szklanki wody i wlałam do zupy, zagotowałam.
Ugotowałam makaron al'dente.
Podałam zupę z makaronem, posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny |
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.