wtorek, 16 stycznia 2018

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku

Pyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu.
Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso.
Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco.
Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej.
Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku.


                Składniki:

  • 2 dorady
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna 
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 12 oliwek Kalamon

Ryby umyłam i osuszyłam.
Cebulę pokroiłam w piórka, umyłam i osuszyłam szpinak, ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach, ostudziłam i obrałam.
Do brzucha dorady włożyłam plasterki cytryny, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku, docisnęłam aby farsz nie wyleciał.
Z wierzchu skropiłam ryby oliwą i posoliłam.
Ryby ułożyłam na grillowej płycie i piekłam z każdej strony po 5 - 8 minut.

Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek.
Do miski włożyłam ziemniaki, cebulę, czosnek, listki szpinaku, pokrojone na połówki pomidorki.
Zalałam sałatkę oliwą - 50 ml - skropiłam octem jabłkowym i posypałam natką pietruszki i pokrojonymi na połówki oliwkami.
Wymieszałam i podałam z grillowaną rybą.
Smacznego.
Przepis kuchni czarnogórskiej.
                                           "Podróże małe i duże"
Piękno w naturze - tutaj na śniadaniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger