poniedziałek, 15 stycznia 2018

Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim

Dziś przedstawiam szybki i pyszny chleb, który nie wymaga dużo pracy, potrzebuje chwili aby wyrosnąć a potem należy go upiec i zajadamy smakowity chleb.
Najlepszy jest z masłem rzecz jasna ale z innymi dodatkami będzie super.
Polecam zatem i pieczmy swoje własne pieczywo.
Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim.


               Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

  • 630 g zakwasu żytniego czynnego
  • 600 g wody źródlanej lub filtrowanej
  • 20 g soli
  • 300 g mąki pszennej graham T 1850
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 100 g pestek słonecznika

Do miski wlałam zakwas, dodałam sól i wodę i wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i pestki słonecznika.
Wymieszałam całość dokładnie i przełożyłam ciasto do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki włożyłam do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania na 3 - 4 godziny.
Chleby wyrosną do wysokości foremek.
Po tym czasie piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 - 45 minut.
Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Wspomnienie listopadowego lasu

2 komentarze

  1. I znów pyszny chlebuś:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie że wszystkie domowe chleby są pyszne. Popróbuj Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger