sobota, 2 grudnia 2017

Bagietki dyniowe

Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie.
Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać.
Dziś użyłam pure do wypieku bagietek.
Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami.
Bagietki dyniowe.

             Składniki: 5 - 6 małych bagietek

  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki gęstego pure z dyni
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju
  • jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • biały sezam do posypania
  • 1/3 szklanki mleka

Do miski wsypałam mąkę i sól, wymieszałam.
Pure przełożyłam do szklanki i dopełniłam szklankę mlekiem, wymieszałam i podgrzałam aby masa była ciepła, nie gorąca.
Masę przelałam do miski, dodałam pokruszone drożdże, cukier i olej i wymieszałam do rozpuszczenia drożdży.
Wlałam mieszankę mleczno - dyniową do mąki i wyrabiałam aż ciasto stało się sprężyste i elastyczne.
Pozostawiłam teraz ciasto w misce do podwojenia objętości na około 30 - 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat, lekko zagniotłam i podzieliłam na 5 części a z każdej uformowałam bagietkę.
Bagietki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pod przykryciem pozostawiłam do napuszenia na około 20 minut.

Potem bagietki nacięłam żyletką, posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypałam sezamem.

Piekłam bagietki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż ładnie się zrumienią.
Studziłam bagietki na kratce.
Smacznego.
Źródło.
                                       "Podróże małe i duże"
Las w Bełdowie
Na zdjęciu październikowy, jesienny las, nabierający kolorów.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger