sobota, 2 grudnia 2017

Schab dlugodojrzewający suszony

Idealna wędlina na świąteczny stół, polecam zrobić by za tydzień cieszyć się pysznym schabem.
Trochę czasu spędzi w lodówce a potem uwieszony pod sufitem dojrzeje w tydzień.
Zachęcam do wypróbowania.
Schab długodojrzewajaćy suszony.

                         Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości 
  • dużo cukru
  • dużo soli
  • dużo wędzonej papryki
  • dużo mieszanki przypraw egzotycznych w składzie: fenkuł, kmin rzymski, kozieradka, gorczyca, chili
  • pończocha lub podkolanówka ze streczu
  • sznureczek
Mięso umyłam i osuszyłam.
Na talerz wsypałam cukier i dokładnie - lekko przyciskając do mięsa - panierowałam mięso w cukrze.
Włożyłam do pojemnika z przykrywką i zostawiłam w lodówce na 24 godziny.
Następnie mięso wyjęłam, umyłam pod zimną wodą - i tu zauważycie że mięso stało się twarde, zwarte i jędrne.
Mięso osuszyłam i tak jak z cukrem postąpiłam z solą.
Natarłam mięso dokładnie solą.

Odstawiłam w pojemniku na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach mięso umyłam i osuszyłam.
Mięso natarłam mieszanką egzotyczną i papryką wędzoną.
Teraz mięso włożyłam do podkolanówki ze streczu, zawiązałam, zrobiłam pętelkę ze sznurka
i powiesiłam pod sufitem.
Tam wisiał sobie w przewiewnym miejscu całe 7 dni, nadaje się już  wówczas do spożycia.
Jeśli chcecie aby dłużej dojrzewał włóżcie schab wyjęty z pończochy w zawinięty w papier do lodówki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                          "Podróże małe i duże"
Tak się pochowały - łuskwiak

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger