niedziela, 5 listopada 2017

Zupa gulaszowa z wołowiny

Zupa gulaszowa rodem z kuchni chorwackiej.
Taka zupa jest znakomitym posiłkiem na jesienno - zimowe dni, rozgrzewa i pobudza organizm do działania.
Bardzo treściwa zupa i znakomicie zaspokaja głód, polecam.
Zupa gulaszowa z wołowiny.

Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 40 g smalcu wieprzowego
  • 500 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • mielona ostra papryka wg smaku
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 liście laurowe
  • 100 g pasty ajwar
  • 1 puszka pomidorów - 400 ml
  • 2 papryki czerwone długie, ramiro
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Pokroiłam cebulę w piórka, zmiażdżyłam nożem czosnek, pokroiłam w kostkę paprykę czerwoną.
  • W dużym garnku rozgrzałam smalec i podsmażyłam na nim cebulę, dodałam słodką i ostrą czerwoną paprykę i ciągle mieszałam aby nie przypalić.
  • Po około 3 minutach dodałam czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski, liście laurowe, pomidory z puszki i ajwar.
  • Teraz dodałam mięso, podsmażyłam i podlałam 600 ml wody.
  • Gotowałam pod przykryciem przez 45 minut.
  • Po tym czasie jeśli trzeba dolejcie wody aby zupa była gęsta i treściwa, chyba że jest wystarczająco gęsta według Was.
  • Dodałam pokrojoną paprykę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
  • Podałam z chlebem i jogurtem naturalnym.
  • Najlepiej smakuje po podgrzaniu.
Smacznego.
Przepis kuchni chorwackiej.
"Podróże małe i duże"
Borowik szlachetny vel prawdziwek
Najpiękniejszy, najsmaczniejszy, same naj grzyb polskich lasów.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger