sobota, 4 listopada 2017

Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami

Wydarzenie z serii Ciasto na niedzielę, tym razem Asia zaproponowała Orzechy w wypiekach.
Chciałam zrobić deser bez pieczenia ale dostałam od koleżanki jeszcze ogrodowe, pyszne maliny, rosły gdzieś za ścianą i nie straszne im były orkany Gregory i inne zimna a dzięki temu mam ciasto pieczone.
Pyszne, wilgotne, zdrowe, mega czekoladowe czyli takie o jakim się marzy do kawy czy herbaty.
Szybko się robi i potem zjada bez wyrzeczeń, upieczecie ze mną?
Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami.


                 Składniki: keksówka 26 x 12

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 jaja
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ok. 150 g malin - mogą być mrożone

Kaszę jaglaną zalałam wrzącą wodą, wymieszałam, odcedziłam na sicie.
Jeszcze chwilę ją płukałam pod bieżącą wodą.
Wsypałam kaszę do rondelka, dodałam 1 i 1/3 szklanki wody i gotowałam 20 minut na maleńkim ogniu.
Potem pozostawiłam jeszcze na 5 minut pod przykryciem.
Ciepłą, ugotowaną kaszę przełożyłam do blendera, zmiksowałam na gładki krem, dodałam zmielone orzechy, mleczko kokosowe oraz kakao i ponownie zmiksowałam.
Gdy masa była jednolita dodałam jeszcze mąkę owsianą, proszek do pieczenia, jaja, miód i szczyptę soli i ponownie zmiksowałam.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę.
Na wierzchu ułożyłam maliny i powtykałam je widelcem w ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Studziłam w foremce a potem na kratce.
Smacznego.
Źródło.
Orzechy w wypiekach u innych:
Czarna od kuchni
Moje Małe Czarowanie
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
6 niebo - przy stole
Życie zaczyna się w kuchni
Kuchnia Mniam
Katalog smaków
Lidia Wesołowska zdjęcie z FB
Grunt to przepis
Moje wypieki i nie tylko...
6 niebo - przy stole
Różowa kuchnia
                                         "Podróże małe i duże"
"Fado"
Malownicze miejsce, restauracja portugalska Fado w Grudziądzu, polecam.

24 komentarze

  1. Musi być przepyszny:))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za wspolne pieczenie :)
    Ciasto wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie udekorowałaś swoje ciasto, pasuje idealnie do dzisiejszej, słonecznej pogody! dziękuję za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi bardzo takie zdrowe ciacho :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się nieziemsko :)Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing. Thank for your very good article...!
    ตารางบอล

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wyłożyłam ciasto z piekarnika było w środku 1.20 h a nadal mokre w środku to tak ma byc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest mokre, nie wysuszy się całkowicie, choć patyczek po 50 minutach jest suchy. Nie wiem czemu trzymałaś tyle czasu w piekarniku? będzie bardzo suche a tak to jest po ostygnięciu wilgotne.Jeśli składniki są jak w podanych wyżej to nie może wyjść za rzadkie.

      Usuń
  8. Jakie dobre musi być to ciasto i jeszcze z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące połączenie jesiennych smaków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. kupiłaś mnie tym połączeniem, pyszota. Dzięki za wspólny weekend w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowa i przeapetyczna propozycja do popołudniowej kawusi :) Dzięki Dorotko za udział w akcji i wspólne wypiekanie. Zapraszam do zabawy również w kolejnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe orzechowe ciasto Dorotko, z letnim malinowym akcentem. Dziękuje za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger