Jest to ser wytwarzany z owczej i koziej śmietanki.
Ma łagodny, mleczny smak i konsystencję lekkiego sernika.
Dziś wylądował w mojej sałatce, zapraszam do wypróbowania.
Sałatka grecka z serem Manouri.
Składniki:
- 200 g mixu sałat lub 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej
- 1 gruszka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g sera Manouri
- 1 łyżka miodu
- sól morska
Ja do swojej sałatki dodałam sałatę lodową i rzymską więc ją pokroiłam w duże kwadraty, przełożyłam do miski.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni, pozostawiłam do wystygnięcia.
Z gruszki usunęłam gniada nasienne i pokroiłam w półplasterki, włożyłam do sałaty.
Dodałam pokrojone na połówki pomidorki, wymieszałam.
Doprawiłam sałatę octem, solą i oliwą i wymieszałam.
Połączyłam teraz z orzechami i polałam miodem, dodałam pokrojony w duże kwadraty ser.
Idealna sałatka na śniadanie, przystawkę czy do obiadu.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.