wtorek, 7 listopada 2017

Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej.
Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw.
Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy.
Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej.


                   Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 150 ml bulionu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • gałązka listków lubczyku
  • 3 łyżki posiekanego estragonu


Mięso pokroiłam na kawałki, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
Posiekałam czosnek i cebulę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek a potem dodałam kawałki mięsa i podsmażałam około 10 minut.
Mięso na patelni doprawiłam papryką i pieprzem.
Wlałam teraz na patelnię wino i bulion, posiekane listki lubczyku oraz posiekany estragon i gotowałam do miękkości około 30 minut.
Teraz dodałam mąkę wymieszaną z wodą i zagotowałam aby zagęścić sos.
Podałam z ziemniakami w mundurkach.

Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
                                         "Podróże małe i duże"
Skarby lasu - podgrzybek zajączek
Piękne okazy grzybów tego roku spotkałam w moim czarodziejskim lesie.
Podgrzybek zajączek nie chciał opuszczać swego lokum.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger