Znakomicie ciasto kora zastępuje ciasto filo.
Dziś przedstawiam pomysł kuchni Czarnogóry.
Danie jest pyszne i nie raz do niego wrócicie, polecam.
Gibanica z nadzieniem z mięsa mielonego wołowego.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo - 300 g
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 250 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Posiekałam cebulę i czosnek.
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i zmiażdżyłam widelcem, bardziej nie potrzeba.
Na patelni, na oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek oraz mięso.
Dodałam przyprawy, wymieszałam.
Teraz wymieszałam z ziemniakami i odstawiłam do przestygnięcia.
Płat ciasta filo rozłożyłam na suchym blacie, pędzelkiem posmarowałam ciasto olejem wymieszanym z wodą.
Pierwszy płat ciasta nakryłam drugim i ponownie go posmarowałam olejem i nakryłam trzecim płatem.
Na wierzchu rozsmarowałam połowę nadzienia.
Krótsze boki założyłam na 2 cm do środka ciasta, po czym zrolowałam całość i przełożyłam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Z podanej porcji ciasta wyszły mi 3 gibanice.
Posmarowałam rolady resztą oleju z wodą a następnie piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 30 minut.
Kiedy lekko przestygły kroiłam je po skosie.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania - baby |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.