sobota, 4 listopada 2017

Gibanica z nadzieniem z mięsa mielonego wołowego

Gibanica jest to potrawa kuchni bałkańskiej, przekąska z ciasta zwanego korą z nadzieniem z sera ale pysznie smakuje również z innymi nadzieniami np. z mięsa mielonego.
Znakomicie ciasto kora zastępuje ciasto filo.
Dziś przedstawiam pomysł kuchni Czarnogóry.
Danie jest pyszne i nie raz do niego wrócicie, polecam.
Gibanica z mięsa mielonego.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo - 300 g
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 250 g ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i zmiażdżyłam widelcem, bardziej nie potrzeba.
  • Na patelni, na oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek oraz mięso.
  • Dodałam przyprawy, wymieszałam.
  • Teraz wymieszałam z ziemniakami i odstawiłam do przestygnięcia.
  • Płat ciasta filo rozłożyłam na suchym blacie, pędzelkiem posmarowałam ciasto olejem wymieszanym z wodą.
  • Pierwszy płat ciasta nakryłam drugim i ponownie go posmarowałam olejem i nakryłam trzecim płatem.
  • Na wierzchu rozsmarowałam połowę nadzienia.
  • Krótsze boki założyłam na 2 cm do środka ciasta, po czym zrolowałam całość i przełożyłam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z podanej porcji ciasta wyszły mi 3 gibanice.
  • Posmarowałam rolady resztą oleju z wodą a następnie piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 30 minut.
  • Kiedy lekko przestygły kroiłam je po skosie.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania - baby
Takie czubajki idealne są do faszerowania lub można je wstawić do wody a za kilka dni rozwiną swój parasol.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger