piątek, 3 listopada 2017

Kluski leniwe z makiem

Przepis pochodzi z książki "Bike&Cook" a znalazłam go na blogu Wiewióry, zauroczył mnie bardzo i oto kluski na moim stole.
Kluski leniwe uwielbiam a tutaj dodatkowo dodatek maku sprawia ze kluchy są jeszcze lepsze.
Idealny obiad na zimne dni, polecam.
Kluski leniwe z makiem.


                 Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki pszennej mąki razowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 jajo
  • 2 łyżki maku
  • sól do smaku
  • masło do smażenia klusek

Do miski włożyłam ser i rozgniotłam go widelcem, wsypałam obie mąki, szczyptę soli, dodałam jajo, olej, syrop klonowy i mak i zagniotłam szybko ciasto.
Z ciasta zrobiłam wałki, które potem pokroiłam po skosie jak kopytka.
Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia około minuty.
Wyjęłam kluski z wody, poczekałam aż obeschną i obsmażyłam je na maśle.
Podałam z miodem, pycha.
Smacznego.
Przepis z książki "Bike&Cooke"
                                          "Podróże małe i duże"
Wspomnienie lata
Takie widoki w listopadzie są jak najbardziej wskazane.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger