Wypróbowany od lat na domownikach, działa.
Koper włoski działa przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soki żołądkowe.
Posiada olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol, zaliczany do fitosteroli które z kolei mają działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Działają rozkurczowo na układ pokarmowy, regeneruje naszą skórę.
Zabieramy się za robienie syropu.
Syrop z kopru włoskiego.
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 500 ml wody
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie syropu:
- Go garnka wsypałam nasiona kopru i zalałam wodą, wymieszałam.
- Gotowałam 15 - 20 minut.
- Po tym czasie odcedziłam napar od ziarenek, dodałam miód, wymieszałam i wlałam do butelki.
- Syrop z kopru włoskiego stosujemy 2 - 3 razy dziennie po małej filiżance, powyżej 2 roku życia.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Pomnik Mikołaja Kopernika w Toruniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.