piątek, 13 października 2017

Syrop z kopru włoskiego

Sezon przeziębień i kaszlu przed nami a nawet w toku więc polecam syrop, który pomoże przetrwać gdy kaszel już dopadnie.
Wypróbowany od lat na domownikach, działa.
Koper włoski działa przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soki żołądkowe.
Posiada olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol, zaliczany do fitosteroli które z kolei mają działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Działają rozkurczowo na układ pokarmowy, regeneruje naszą skórę.
Zabieramy się za robienie syropu.


              Składniki:

  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki miodu

Go garnka wsypałam nasiona kopru i zalałam wodą, dodałam miód, wymieszałam.
Gotowałam 15 - 20 minut.

Po tym czasie odcedziłam napar od ziarenek i wlałam do butelki.
Syrop z kopru włoskiego stosujemy 2 - 3 razy dziennie po małej filiżance, powyżej 2 roku życia.
Na zdrowie!
Przepis rodzinny.
                                        "Podróże małe i duże"
Pomnik Mikołaja Kopernika w Toruniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger