czwartek, 5 października 2017

Pachnotka zwyczajna

Pachnotka zwyczajna - Perilla frutescens - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych.


Pachnotka nazwana inaczej perillą lub shiso, nie tylko pięknie pachnie, ale też pozytywnie oddziałuje na organizm.
Z uwagi na przeciwhistaminowe działanie olejku eterycznego, jest polecana w szczególności alergikom.
Dodatkowym atutem rośliny jest spora zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3 i antyoksydantów, które łagodzą stan zapalny w organizmie i przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym.
Pachnotka jest bardzo popularną przyprawą w kuchni koreańskiej i japońskiej.
Dwubarwna odmiana świetnie łączy się z czerwonym mięsem i tłustymi rybami.
Liście shiso sprawdzają się także jako składnik naparów.
Pachnotka poprawia wygląd, smak i aromat dań.
Znakomicie wspomaga trawienie.
Pomaga dbać o smukłą sylwetkę.
Sprzyja zachowaniu na dłużej świeżości jedzenia.
Pytaliście mnie o pachnotkę w związku z przepisem na żeberka z pachnotką i dlatego postanowiłam napisać ten post.
Zakupiłam pachnotkę w markecie tam gdzie swe zioła sprzedaje Baziółka, szukajcie bo warto.
Jedzmy zatem pachnotkę na zdrowie.

2 komentarze

  1. Mało wiem o ziołach i przyprawach ale ta roślinka bardzo mnie zaciekawiła:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zgłębić wiedzę o ziołach bo są naprawdę pożyteczne. Pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger