czwartek, 5 października 2017

Pierogi leniwe z parmezanem

Uwielbiam pierogi wszelakie a pierogi leniwe są na pierwszym miejscu.
Te które dziś przedstawiam są mega pyszne, szybkie do zrobienia i znikają szybko z talerzy.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pierogi leniwe.



Składniki: 4 porcje
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 255 - 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • sól do smaku
  • parmezan do posypania
  • bułka tarta
  • masło klarowane
Przygotowanie klusek:
  • Do miski wkruszyłam ser, dodałam jaja i wymieszałam.
  • Teraz do miski wsypałam mąkę, dodałam szczyptę soli i zagniotłam zwarte ciasto.
  • Ciasto lekko się klei więc aby zrobić kulki wystarczy ręce zanurzyć w mące, wtedy kulki robi się bez problemu.
  • Pierogi gotowałam w osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Masło rozpuściłam na patelni i zasmażyłam na nim bułkę tartą.
  • Starłam na tarce parmezan.
  • Kluski podałam polane zasmażoną bułką i posypane parmezanem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pilica - Spała

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger