czwartek, 5 października 2017

Pierogi leniwe

Uwielbiam pierogi wszelakie a pierogi leniwe są na pierwszym miejscu.
Te które dziś przedstawiam są mega pyszne, szybkie do zrobienia i znikają szybko z talerzy.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pierogi leniwe.


                Składniki: 4 porcje

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 255 - 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • sól do smaku
  • parmezan do posypania
  • bułka tarta 
  • masło klarowane

Do miski wkruszyłam ser, dodałam jaja i wymieszałam.
Teraz do miski wsypałam mąkę, dodałam szczyptę soli i zagniotłam zwarte ciasto.
Ciasto lekko się klei więc aby zrobić kulki wystarczy ręce zanurzyć w mące, wtedy kulki robi się bez problemu.
Pierogi gotowałam w osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Masło rozpuściłam na patelni i zasmażyłam na nim bułkę tartą.
Starłam na tarce parmezan.
Kluski podałam polane zasmażoną bułką i posypane parmezanem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                         "Podróże małe i duże"
Pilica - Spała

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger