poniedziałek, 25 września 2017

Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę

Szybkie, pyszne, mięciutkie rogaliki na śniadanie.
Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie.
Idealne rogaliki na śniadanie.
Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym.
Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę.
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę.



                        Składniki:
                 Zaczyn:

  • 250 ml mleka
  • 25 g masła
  • 50 g świeżych drożdży

                 Ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej T 750
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cały zaczyn
  • żółtko do smarowania
  • 1 łyżka mleka do smarowania



Mleko wlałam do garnka, włożyłam masło i podgrzewając rozpuściłam je.
Przestudziłam mleko do temperatury 36 C i rozpuściłam w nim drożdże, pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
Teraz do przesianej mąki dodałam sól i cały zaczyn i wyrobiłam elastyczne i miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyłam na blat, rozwałkowałam na cienki placek, wielkości dużego kwadratu,
podzieliłam go na cztery mniejsze kwadraty a potem każdy kwadrat na 2 trójkąty.

Zwinęłam każdy trójkąt w rogal zaczynając od podstawy trójkąta.

Ułożyłam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryłam ściereczka i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcja grzania góra/dół.
Wyrośnięte rogale posmarowałam żółtkiem wymieszanym z jajem.

Piekłam rogale 15 minut aż ładnie się zrumieniły.


Smacznego.
Wg przepisu z filmiku z netu.
                                        "Podróże małe i duże"
Marokańskie mandarynki
Te małe pomarańczowe kulki czyli marokańskie mandarynki smakowały wybornie pod koniec zimy, słodkie były bardzo i soczyste.
Pomyślałam że idealne by były na dżem do moich rogali.

4 komentarze

  1. Bardzo lubię takie rzeczy które nie wymagają dużo czasu:))rogaliki wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ogromnej ochoty.
    W czwartek upiekę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger