wtorek, 26 września 2017

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi

FIT
Płatki owsiane to jedne z moich ulubionych, mogę zajadać je suche albo rozmiękczone jogurtem czy mlekiem.
Tym razem zmieliłam je krótko w młynku a dzięki temu zdrowe i pyszne placuszki powstały.
Polecam gorąco na pożywne śniadanie.
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi.


               Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 380 g jogurtu naturalnego
  • 130 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 duże, dojrzałe banany

Płatki wsypałam do młynka do kawy i krótko zmieliłam tak aby powstała gruba, ziarnista mąka.
Wymieszałam ją z mąką pszenną, jogurtem, mlekiem i jajami a także z rozgniecionymi widelcem bananami.
Odstawiłam ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta, smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Placki układałam na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podałam z masłem orzechowym i dżemem z mirabelek.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                        "Podróże małe i duże"
Narcyzy i tulipany
Tak mnie wzięło na wspomnienie wiosny, ciepłej, jak przyroda budzi się do życia.
Jesień choć piękna to wiąże się ze schyłkiem czegoś pięknego.
Czasami tak mam.

2 komentarze

  1. ja bym je wcinała z miodem i płatkami migdałowymi. albo jogurtem naturalnym. pycha!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger