Chleb jest pieczony w garnku żeliwnym i dzięki temu ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Polecam aby sobie upiec a potem cieszyć się pięknym i smakowitym chlebem.
Pamiętajcie że jak chleb się piecze to pachnie w całym domu a nawet na klatce schodowej i nie można się doczekać kiedy schrupiemy choć "piętkę".
Ja upiekłam jeden bochen ale równie dobrze można upiec dwa.
Szybki chleb pszenno - żytni z błonnikiem z garnka żeliwnego.
Składniki: 1 bochen
- 400 g mąki pszennej reszelskiej T 550 - miałam Młynomag
- 400 g mąki pszennej krupczatki - miałam Młynomag
- 200 g mąki żytniej T 720
- 40 g świeżych drożdży
- 700 - 750 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 pełne łyżki błonnika witalnego
Drożdże rozpuściłam w wodzie, najpierw w 700 ml, bo jeśli ciasto będzie zbyt zwarte wtedy należy dodać jeszcze ok. 50 ml ale czasami nie jest to konieczne, zależy od mąki.
Wszystkie składniki włożyłam do misy robota, wymieszałam, tylko do połączenia składników i pozostawiłam na 5 minut w spokoju.
Potem wyrabiałam mieszadłem ręcznym jakieś 10 minut aż ciasto stało się sprężyste i zwarte.
Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do miski do wyrastania na około godzinę.
Miskę nakryłam ściereczką.
Po podwojeniu objętości wyjęłam ciasto na blat, uformowałam bochen, nacięłam go, spryskałam wodą.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół z garnkiem żeliwnym w środku.
Do gorącego garnka włożyłam bochen chleba, nakryłam pokrywką i piekłam go przez 30 minut.
Potem zmniejszyłam temperaturę do 220 C, zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 15 minut.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Falochron w porcie w Kołobrzegu w styczniu 2017 |
8 komentarze
Co jeżeli ktoś nie ma garnka żeliwnego. Czy można użyć brytfanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
A może masz naczynie żaroodporne, będzie ok. a jeśli nie to w ostateczności może być blaszka ale efektu nie będzie takiego jak trzeba. Garnek żeliwny to substytut pieca piekarniczego, tam jest naprawdę wysoka temp. Napisz w czym w rezultacie piekłaś?
UsuńJak to cudownie wygląda. :) Kocham domowe wypieki.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Julia ja tez ale prosiłam już tyle razy, nie dociera nie linkuj mi w komentarzach, to nie ma sensu. Dla mnie efekt jest odwrotny niż chciałabyś aby był.
UsuńLubię Twoje przepisy na chleb:)))nie wszystkie wykorzystuję ale niektóre owszem:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam. Pochwal się kiedyś co upiekłaś.
UsuńWypróbuje, chociaż ganka żeliwnego nie mam :( Wspominałaś o naczyniu żaroodpornym, czy ciasto nie "spoci" się w nim?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://wmoimpiecu.blogspot.com/
Nie, nie, ciasto się nie spoci w naczyniu, jest ono tak nagrzane że nie ma prawa a byłoby to całkiem wskazane aby skórka była chrupiąca, dlatego należy ciasto spryskać wodą.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.