Chleb jest pieczony w garnku żeliwnym i dzięki temu ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Polecam aby sobie upiec a potem cieszyć się pięknym i smakowitym chlebem.
Pamiętajcie że jak chleb się piecze to pachnie w całym domu a nawet na klatce schodowej i nie można się doczekać kiedy schrupiemy choć "piętkę".
Ja upiekłam jeden bochen ale równie dobrze można upiec dwa.
Chleb pszenno - żytni z garnka żeliwnego.
Składniki: 1 bochen
- 400 g mąki pszennej reszelskiej T 550 - miałam Młynomag
 - 400 g mąki pszennej krupczatki - miałam Młynomag
 - 200 g mąki żytniej T 720
 - 40 g świeżych drożdży
 - 700 - 750 ml wody
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 2 pełne łyżki błonnika witalnego
 
Przygotowanie:
Przepis autorski.
- Drożdże rozpuściłam w wodzie, najpierw w 700 ml, bo jeśli ciasto będzie zbyt zwarte wtedy należy dodać jeszcze ok. 50 ml ale czasami nie jest to konieczne, zależy od mąki.
 - Wszystkie składniki włożyłam do misy robota, wymieszałam, tylko do połączenia składników i pozostawiłam na 5 minut w spokoju.
 - Potem wyrabiałam mieszadłem ręcznym jakieś 10 minut aż ciasto stało się sprężyste i zwarte.
 - Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do miski do wyrastania na około godzinę.
 - Miskę nakryłam ściereczką.
 - Po podwojeniu objętości wyjęłam ciasto na blat, uformowałam bochen, nacięłam go, spryskałam wodą.
 - Piekarnik nagrzałam do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół z garnkiem żeliwnym w środku.
 - Do gorącego garnka włożyłam bochen chleba, nakryłam pokrywką i piekłam go przez 30 minut.
 - Potem zmniejszyłam temperaturę do 220 C, zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 15 minut.
 - Upieczony chleb studziłam na kratce.
 
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Falochron w porcie w Kołobrzegu w styczniu 2017 | 

8 komentarze
Co jeżeli ktoś nie ma garnka żeliwnego. Czy można użyć brytfanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
A może masz naczynie żaroodporne, będzie ok. a jeśli nie to w ostateczności może być blaszka ale efektu nie będzie takiego jak trzeba. Garnek żeliwny to substytut pieca piekarniczego, tam jest naprawdę wysoka temp. Napisz w czym w rezultacie piekłaś?
UsuńJak to cudownie wygląda. :) Kocham domowe wypieki.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Julia ja tez ale prosiłam już tyle razy, nie dociera nie linkuj mi w komentarzach, to nie ma sensu. Dla mnie efekt jest odwrotny niż chciałabyś aby był.
UsuńLubię Twoje przepisy na chleb:)))nie wszystkie wykorzystuję ale niektóre owszem:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam. Pochwal się kiedyś co upiekłaś.
UsuńWypróbuje, chociaż ganka żeliwnego nie mam :( Wspominałaś o naczyniu żaroodpornym, czy ciasto nie "spoci" się w nim?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://wmoimpiecu.blogspot.com/
Nie, nie, ciasto się nie spoci w naczyniu, jest ono tak nagrzane że nie ma prawa a byłoby to całkiem wskazane aby skórka była chrupiąca, dlatego należy ciasto spryskać wodą.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.