sobota, 10 września 2016

Dżem z rokitnika

Wrzesień za pasem więc zabierać się czas za głóg, rokitnik czy czarny bez.
Teraz pora jest na robienie pysznych dżemów z tych cennych w witaminę C owoców, polecam.
Rokitnik zawiera także witaminy E, F, K, P i kwas foliowy, prowitaminę A i C oraz flawonoidy, antycyjany, garbniki a także nienasycone kwasy tłuszczowe i mikro i makroelementy np. mangan, żelazo, bor.
Jedzmy rokitnik na zdrowie i choć kwaśny on jest mocno, z niewielką ilością cukru wypada znakomicie, ja uwielbiam ten smak.
Dżem z rokitnika.

              Składniki:
  • 1 kg owoców rokitnika
  • 500 ml wody
  • 3 szklanki cukru trzcinowego

Owoce przebrałam z listków, umyłam i włożyłam do garnka.
Wlałam do garnka wodę i zagotowałam.
Gotowałam owoce pod przykryciem 20 minut.
Potem przetarłam masę przez sito.
Cały przetarty mus wlałam ponownie do garnka, dodałam cukier i zagotowałam.
Gotowałam jeszcze do momentu aż sok zgęstniał, przełożyłam do słoiczków, zakręciłam i pozostawiłam do wystudzenia.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Słonecznik bulwiasty

4 komentarze

  1. Owoce czarnego bzu zjadły kwiczoły, zostały owoce rokitnika, ale czy na długo?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam zamiar po raz pierwszy zrobić dżem z rokitnika, wykorzystam Twój przepis napiszę czy udał się. Podoba mi się Twój blog. pozdrawiam Helena

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger