czwartek, 11 sierpnia 2016

Makaron z bakłażanem

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw i jadam go często.
Tym razem wylądował z makaronem z sepią na jednym talerzu i było to idealne połączenie, polecam wypróbujcie.
Pasta tahini i suszone pomidory dopełniły całości.
Lubicie takie połączenia?
Makaron z bakłażanem.


                Składniki:
  • 3 średnie bakłażany
  • 3 średnie cebule
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - 330 ml
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki pasty tahini
  • sól  
  • pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • 400 g makaronu tagliatelle z sepią
  • starty parmezan
Bakłażany po nakłuwałam widelcem i ułożyłam na blaszce.
Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 40 minut, w połowie czasu przekręciłam je na drugą stronę.
Po upieczeniu i przestudzeniu wyjęłam łyżką miąższ i zmiksowałam.
Cebulę drobno posiekałam i smażyłam na oleju na złoty kolor.
Do miski włożyłam zmiksowanego bakłażana, dodałam podsmażoną cebulę, obrany i pokrojony w plasterki czosnek, pomidory wraz z olejem, pastę tahini, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i zmiksowałam całość na jednolitą masę ale nie całkiem gładką.
Lubię grudki w tym sosie.
Makaron ugotowałam al'dente, zachowałam szklankę wody z jego gotowania aby rozrzedzić sos z bakłażana.
Podałam makaron obok sosu  i posypałam startym parmezanem ale równie dobrze można wymieszać makaron z sosem i dopiero podać.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie

4 komentarze

  1. świetny pomysł na obiad ;) a deser można zjeść u nas: https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszasz mnie na deser a nawet się nie przedstawiasz? nie rozumiem chyba czegoś. Do nieznajomych nie chodzę.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger