czwartek, 11 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ponieważ moja zasada brzmi: na rabarbar nigdy nie jest za późno, smakuje wspaniale o każdej porze roku, upiekłam ciasto drożdżowe właśnie z tym warzywkiem.
Pamiętacie jeszcze że rabarbar to warzywo?
Ciasto jest mega puszyste i przepyszne, polecam każdemu.
Pamiętam jak upiekłam je na Dzień Matki i moja córka jeszcze ciepły zajadała bo tak kusząco pachniał w całym domu a nie mogła się doczekać kiedy ostygnie.
Zapraszam zatem na pyszne ciasto drożdżowe.
Drożdżowe z rabarbarem.




Składniki: keksówka 37 x 12
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 75 g drobnego cukru
  • 75 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 450 g rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru do rabarbaru
  • cukier puder do posypania
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g schłodzonego masła
  • 1, 5 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie ciasta:
  • Świeże drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i wymieszałam z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki.
  • Przykryłam miseczkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
  • Jeśli użyjecie drożdży instant wystarczy je wymieszać z mąką.
  • Żółtka z jajem utarłam z cukrem, dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
  • Dodałam je do mąki, razem z wyrośniętym zaczynem i letnim mlekiem z rozpuszczonym w nim masłem oraz sól.
  • Ciasto wyrabiałam przez 5 - 8 minut.
  • Przykryłam miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
  • Rabarbar umyłam, pokroiłam na 2 cm kawałki, zasypałam cukrem, wymieszałam.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam i włożyłam do foremki, rozciągając je po całej blaszce.
  • Składniki kruszonki wsypałam do miski i palcami rozcierając zrobiłam kruszonkę.
  • Na cieście ułożyłam kawałki rabarbaru lekko je wciskając w ciasto i posypałam wierzch ciasta kruszonką.
  • Odstawiłam formę na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Soczyste nektarynki

2 komentarze

  1. Wypróbuję , z suchymi drożdżami może bo świeze mnie lubią :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger