poniedziałek, 29 lutego 2016

Pyry z gzikiem

W lutowej Kuchni Regionalnych Smaków tym razem całkiem postny i przepyszny przepis na potrawę kuchni wielkopolskiej czyli pyry z gzikiem.
Zaproszenie od Codziennik kuchenny.
Gzik wielkopolski w 2007 roku został wpisany na listę produktów regionalnych.
Gzik w Wielkopolsce to tradycyjna potrawa postna, przyrządzana ze zmielonego twarogu, który następnie urabia się z dodatkiem kwaśnej śmietany, cebuli oraz soli na jednolitą masę.
Tak przygotowany gzik podawany był do ziemniaków gotowanych w mundurach.
Ja przyznam szczerze że wiele słyszałam o gziku ale jadłam po raz pierwszy, bardzo mi zasmakował i będę robić go częściej, polecam.
Pyry z Gzikiem.



Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków równej wielkości
  • ok. 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g śmietany kwaśnej 12 % lub jogurtu naturalnego lub mleka
  • 1/2 szalotki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 - 3 łyżki posiekanych kiełków kozieradki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • masło do podania

Przygotowanie dania:
  • Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką i ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
  • Ziemniaki poprzekrawałam na połówki, wzdłuż.
  • Twaróg rozgniotłam widelcem, dodałam śmietanę, posiekaną szalotkę, dymkę ze szczypiorem a także posiekane kiełki kozieradki.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wymieszałam.
  • Na połówce ziemniaka ułożyłam twaróg - gzik i posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej wielkopolskiej.
Pyry z Gzikiem na blogach:
Moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Stare Gary
"Podróże małe i duże"
Kazimierz Dolny

14 komentarze

  1. Bardzo smakowicie przygotowane :)
    Pozdrawiam jeszcze lutowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takich nie jadłam,wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smakowite i warte spróbowania tym bardziej że proste w wykonaniu.

      Usuń
  3. Ja gzik znam od dziecka i go uwielbiam :)
    Fajnie, że i Tobie posmakował :)
    Dziękuję za wspólny czas przy kuchennym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, ciesze się bardzo że potrawa przypadła Ci do gustu. Ja też pierwszy raz gotowałam pyry z gzikiem, bardzo mi smakowały, już czekam na młode ziemniaczki;)
    Dziękuję że dołączyłaś do nas i zapraszam w marcu.
    Pozdrawiam serdecznie
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuje się zaproszona w marcu a za pyry z gzikiem dzięki bo inaczej jeszcze długo bym nie spróbowała.

      Usuń
  5. Prosto i smacznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno takich pyr nie jadłam. Ojojoj narobiłaś mi smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie było...robiłam po raz pierwszy..dzięki za wspólne poznawanie smaków.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger