wtorek, 1 marca 2016

Kołaczki rybne

Przedstawiam dziś kołaczki rybne według pomysłu Doroty Wellman z książki "Ryby są super".
Przepis prosty a bułeczki są rewelacyjne, żaden fast food ich nie pokona nigdy.
Polecam wykorzystajcie w taki sposób rybę a nie pożałujecie.
Rybne kołaczki.



Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do drożdży
  • 50 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 70 g masła
  • 1 jajo do smarowania bułek
  • niewielka ilość sezamu do posypania
Farsz:
  • 250 g filetu z dorsza
  • sól morska
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość masła
  • 1 duży por - biała część pokrojona w półplasterki
  • 6 suszonych pomidorów osączonych z zalewy pokrojonych w paseczki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
  • Drożdże rozkruszyłam do miski, zasypałam je cukrem i poczekałam aż się rozpuściły.
  • Do drożdży dodałam łyżeczkę maki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W misce wymieszałam mąkę i sól i po wyrośnięciu dodałam drożdże, miękkie masło, mleko w proszku oraz wodę i wymieszałam na jednolite ciasto.
  • Zagniatałam ciasto aż stało się jednolite i sprężyste.
  • Przykryłam miskę z ciastem ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Filet z dorsza umyłam, osuszyłam i zdarłam skórę.
  • Rybę posoliłam, oprószyłam pieprzem oraz skropiłam sokiem z cytryny.
  • Rybę usmażyłam na rozgrzanym maśle krótko aby nie była przegotowana.
  • Pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Pokrojony w półplasterki por podsmażyłam na maśle, doprawiłam solą i pieprzem i dodałam pokrojone pomidory, chwilę smażyłam, przestudziłam.
  • Na patelnię do pora i pomidorów dodałam podzielone widelcem na mniejsze, kawałki ryby oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na 6 części, rozciągnęłam każdą na placuszek.
  • Na środek każdego placuszka układałam łyżkę farszu i uformowałam bułeczki dokładnie sklejając brzegi ciasta aby farsz nie wyleciał.
  • Kołaczki ułożyłam do wyrośnięcia łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut.
  • Po tym czasie posmarowałam buły roztrzepanym jajem i posypałam sezamem.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut aż ładnie się zrumienią.

Smacznego.
Przepis Dorota Wellman.
"Podróże małe i duże"
Odbicie w wodzie - kaczor

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger