sobota, 27 lutego 2016

Krem kalafiorowy z orzechami

Dobrych zup nigdy za dużo a zup kremów które uwielbiam nigdy dość.
Lubicie takie zupy kremy?
Trochę warzyw, ulubionych, trochę przypraw i pożywna zupa na talerzu, zachęcam do gotowania.
Polecam serdecznie bo warto ją ugotować.
Krem kalafiorowy z orzechami.

Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek koperku
  • słodka papryka w proszku
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie zupy:
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w małą kostkę.
  • Do garnka włożyłam różyczki kalafiora oraz cebulę, zalałam je bulionem i gotowałam 20 minut.
  • Mleko zmiksowałam z orzechami, kilka odłożyłam do dekoracji.
  • Mleko orzechowe wlałam do garnka z kalafiorem, gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Teraz wszystko razem zmiksowałam na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Już na talerzu udekorowałam połówkami orzechów włoskich, posiekanym koperkiem lub kolendrą oraz posypałam papryką czerwoną w proszku.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Na straganie w dzień targowy....

4 komentarze

  1. Świetny przepis i pomysł, bo faktycznie surowy kalafior ma lekko orzechowy posmak, więc czemu by nie pójść tym tropem przy gotowanym. Super !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie dodatkiem orzechów, muszę takie połączenie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger