To że jest wilgotny i delikatny to super sprawa a do tego mleko w proszku w połączenie z naturalną wanilią sprawia że sernik smakuje karmelem.
Zapraszam na pyszny sernik a robi się go bardzo szybko.
Sernik z mlekiem w proszku i rodzynkami.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
 - 100 g masła
 - 50 g cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 żółtko
 
Masa serowa:
- 500 g sera trzykrotnie mielonego
 - 3 jaja
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 - 1 szklanka mleka w proszku
 - 1 szklanka mleka płynnego
 - 1/2 szklanki rodzynków
 - laska wanilii
 
Polewa:
Źródło tutaj [ klik ]
- 100 g kuwertury czekoladowej mlecznej
 - 1 łyżka masła
 
Przygotowanie sernika:
- Najpierw zrobiłam spód sernika.
 - Na blat wysypałam mąkę, dodałam posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko i wyrobiłam z tej mieszaniny jednolite ciasto.
 - Wylepiłam ciastem spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piekłam ciasto 20 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
 - Rodzynki namoczyłam we wrzącej wodzie, odcedziłam i posypałam delikatnie mąką.
 - Do sera dodałam jaja, cukier, mleko w proszku, ziarenka z rozciętej laski wanilii, zmiksowałam.
 - Na koniec dodałam płynne mleko i jeszcze raz wymieszałam, dodałam omączone rodzynki, przemieszałam łyżką.
 - Wlałam masę na podpieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 150 C i piekłam jeszcze 70 minut.
 - Po upieczeniu zostawiłam sernik na 30 minut w uchylonym piekarniku.
 - Kuwerturę na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam masło i wymieszałam.
 - Jak lekko przestygła polałam małym strumykiem sernik.
 
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
| Rumianki spotkane 26 grudnia 2015 roku | 
2 komentarze
Delicioso, aproveito para desejar um Bom Ano Novo.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki, fajnie że mnie odwiedzasz Francisco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.