niedziela, 8 lutego 2015

Zupa z soczewicą, kokardkami i kurkami

Bardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne.
Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por.
Zapraszam gorąco na miseczkę zupy.
Zupa soczewicowa.

Składniki: 6 - 8 porcji
  • 1 duży ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 3 bulwy topinamburu
  • 80 - 100 g makaronu kokardki
  • 10 - 15 centymetrowy kawałek białej części pora
  • 120 g kurek - miałam mrożone
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • pęczek botwinki
  • 2000 ml bulionu drobiowego
  • 2 + 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta nitek chili
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek 36% śmietanki

Przygotowanie zupy:
  • Na początek obrałam warzywa i rozdrobniłam.
  • Ziemniaka pokroiłam w kostkę, marchew w paseczki a pietruszkę w słupki.
  • Topinambur obrałam i pokroiłam w pół plasterki.
  • Do garnka włożyłam warzywa i zalałam bulionem drobiowym, gotowałam jakieś 10 minut.
  • Teraz dodałam do garnka makaron i soczewicę i gotowałam jeszcze
  • 8 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, sosem sojowym, sosem ostrygowym, nitkami chili, zielem kocanki a także włożyłam pokrojoną botwinkę wraz z liśćmi.
  • Gotowałam jeszcze jakieś 5 minut.
  • Teraz zrobiłam zaklepkę z mąki i śmietany - jak ktoś woli taką czystą zupę to nie jest to konieczne - i zaprawiłam zupę.
  • Zagotowałam i gotowe.
  • Pora pokroiłam w plasterki a kurki dobrze osuszyłam.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim kurki jakieś 10 minut po czym na patelnię włożyłam plasterki pora i smażyłam dopóki por się nie skarmelizował.
  • Podlałam wtedy 2 łyżkami sosu sojowego i jeszcze minutę dusiłam.
  • Zupę wlałam na talerz a na środku każdego talerza umieściłam 2 łyżki kurek duszonych z porem.
Smacznego.
Przepis własny.
Dołączam zupę do Akcji Łucji " Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne - Port El Kantaoui Tunezja

2 komentarze

  1. Pyszna taka zupka, sama dziś gotuję krem z topinambura :) Dziękuję Dorotko za udział w wydarzeniu i wspólnym gotowaniu tych pysznych i pożywnych zup :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topinambur odkryłam niedawno i pokochałam go. Dziękuje Łucjo za fajna Akcję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger