poniedziałek, 9 lutego 2015

Lody wiśniowe

Dziś na przekór pogodzie na kolacje we dwoje w Walentynki albo na podwieczorek z koleżanką proponuje lody wiśniowe, przepyszne.
Kiedyś słyszałam taką opinię że lody jemy zimą a latem pijemy ciepłe napoje aby nie szokować organizmu zmianą temperatur.
Może i racja, dlatego polecam gorąco te zimne lody.
  
                  Składniki: ( 4 - 6 porcji )
  • 500 g wiśni wydrylowanych - miałam mrożone
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Do tego przepisu używamy owoców mrożonych i ja takowe miałam w zamrażarce.
Jeśli jednak macie owoce nie zmrożone to należy je dzień wcześniej zamrozić.
Jeśli posiadacie większe owoce np. brzoskwinie czy gruszki to przed zmrożeniem należy je pokroić w mniejsze kawałki.
Potrzebny będzie również dobry blender albo maszynka do mielenia mięsa.
Zamrożone wiśnie zmiksowałam na proszek razem z cukrem pudrem.
Napisałam że może być tutaj maszynka do mielenia mięsa bo jak nie posiadałam blendera z opcją kruszenia lodu to właśnie mieliłam przy użyciu maszynki do mięsa.
Do zmiksowanych wiśni dodałam śmietankę i miksowałam dalej aż masa stała się jednolita i kremowa.
Lody są gotowe do spożycia od razu albo można je szybko zapakować do pojemnika aby nie zdążyły się rozmrozić i jeść kiedy przyjdzie nam na nie ochota. 

Przed ponownym spożyciem wyjmijcie lody 15 minut wcześniej.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pakujemy bagaże - Tunis

11 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger