wtorek, 10 lutego 2015

Faworki lane angielskie po warszawsku - lane biszkopciki

Przepis znalazłam u Amber [ klik ] i zauroczył mnie natomiast ja usmażyłam moje faworki w kształcie biszkopcików i wyszły przepyszne.
Przepis jest ze zbiorów kuchni warszawskiej.
Bardzo szybko się robi te chruściki i szybko znikają.
Robimy na Tłusty Czwartek i Ostatki, polecam.
Lane faworki angielskie.


Składniki:
  • 6 żółtek 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki maki pszennej 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • smalec do smażenia 
  • cukier puder brązowy do smażenia
Przygotowanie:
  • Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam spirytus.
  • Dosypałam mąkę i wymieszałam, ciasto jest lejące.
  • W garnku rozpuściłam smalec.
  • Na gorący tłuszcz nalewałam łyżką małe porcje ciasta.
  • Można także lać ciasto małą strużką tworząc faworki -wężyki.
  • Zrumieniłam biszkopciki z obu stron , wyjęłam na ręcznik papierowy osączyłam z tłuszczu.
  • Już chłodne posypałam cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.
Przepis z książki "Kuchnia warszawska" z roku 1961
"Podróże małe i duże"
Tunezyjski kotek

2 komentarze

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, ale czy może być zastosowany olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak, w kuchni staropolskiej używany był smalec i ja smażę na smalcu bo są smaczniejsze ale tutaj pełna dowolność.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger