czwartek, 4 września 2014

Spaghetti z pomidorami i bazylią

Dalej zagłębiamy się w kuchnię włoską, jak wiecie moją ulubioną, podążając dalej z Darią i Formułą 1 na Grand Prix Włoch.
Pomysł na danie które dziś Wam przedstawiam zdobyłam od rodowitego Włocha, znajomego mojej córki Filippo.
Danie jest tak proste że aż banalne a do tego tak pyszne że chciałoby się więcej i więcej.
Zresztą co ja będę opowiadać, zróbcie i szykujcie następne porcje bo będzie smakowicie.
                      Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 kg pomidorów podłużnych Lima
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól
  • pieprz 
  • cukier
Makaron ugotowałam al'dente.
Pomidory z jednej strony nacięłam na krzyż i włożyłam do garnka z zimną wodą, postawiłam na gaz i podgrzewałam do momentu aż cała skórka odeszła ale tak aby pomidory się nie ugotowały.
Obrałam ze skórki i poprzekrawałam na połowę.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam pokrojony w plasterki czosnek, podgrzewałam aż zaczął pachnieć i wtedy dodałam pomidory.
Smażyłam tak długo aż pomidory się całkiem rozpadły a potem do momentu aż cała woda odparowała.
Posiekałam bazylię bez łodyżek i włożyłam do pomidorów, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Na patelnię włożyłam ugotowany makaron i wymieszałam z pomidorami.
Wyłożyłam makaron na talerze i posypałam startym parmezanem. 
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej od Filippo.

4 komentarze

  1. Uwielbiam makarony, jeść je mogę codziennie ! Twoje spaghetti idealnie trafia w moje kubki smakowe :) będę tu zaglądać, dodaje do obserwowanych.

    Zapraszam również do siebie - mam nadzieję, że coś ucieszy nie tylko oko :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger