wtorek, 2 września 2014

Pizza po sycylijsku

Dziś proponuję Wam ponownie danie kuchni włoskiej wraz z Darią i Formułą 1.
Dotarliśmy na Grand Prix Włoch.
Któż nie lubi pizzy? chyba wszyscy zajadają na słodko, na ostro z sosem pomidorowym, czosnkowym.
Mega danie a ja dziś proponuje wspomóc się przyprawą do pizzy sycylijskiej Kamis.


              Składniki:
        Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody ok. 200 ml
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
      Dodatki:
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 czerwona cebulka
  • 10 plastrów szynki swojskiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g sera typu parmezan
      Sos:
  • 200 g przecieru aromatyzowanego pomidorowego
  • 1 opakowanie Przyprawy do pizzy sycylijskiej Kamis

 Mąkę wsypałam do miski, dodałam pokruszone drożdże, wodę, olej, sól i wyrobiłam elastyczne ciasto. 
Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam ściereczką i odstawiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W czasie jak ciasto rosło zrobiłam sos czyli przecier pomidorowy aromatyzowany ziołami wlałam do garnka, wsypałam przyprawę do pizzy, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paski.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na wielkość formy i posmarowałam je 2 łyżkami sosu.
Na sos wysypałam połowę startego sera a na nim ułożyłam plastry szynki, cebulę, paprykę i oliwki.
Posypałam na wierzch resztą sera.
Wstawiłam pizzę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piekłam10-15 minut.
Podałam z sosem wcześniej przygotowanym.

Smacznego.
Pomysł Kamis.
Przepis kuchni włoskiej.
Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger