niedziela, 1 czerwca 2014

Sernik z ryżem i polewą z rabarbaru

Sernik z ryżu czyli dietetycznie co nie oznacza że niesmacznie.
Sernik ma wyraźną strukturę i bardzo delikatny miąższ a polewa z rabarbaru, kwaskowata i delikatna zarazem podnosi walory smakowe sernika.
Zachęcam gorąco bo sernik jest wart spróbowania.
Sernik z ryżem i polewą z rabarbaru.


Składniki: tortownica 22 cm
Spód:

  • 1 szklanka drobno pokruszonych wafli
  • szczypta cynamonu
  • 50 g rozpuszczonego masła 
Masa serowa:
  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego

Przygotowanie sernika:
  • Herbatniki pokruszyłam prawie na pył w malakserze, dodałam cynamon i roztopione masło i dobrze wymieszałam.
  • Dno i boki tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam masę waflową na spód, dobrze ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Ser zmiksowałam razem z cukrem i cynamonem.
  • Do masy dodałam po 1 jajku i miksowałam na niskich obrotach.
  • Na koniec dodałam ugotowany ryż i dobrze wymieszałam.
  • Masę serowo - ryżową wylałam na spód z wafli i piekłam sernik przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
  • Po upieczeniu pozostawiałam sernik w stygnącym piekarniku.
  • Sernik czasami piecze się dłużej a czasami krócej i dlatego próba patyczka jest tu wskazana.
  • Jeśli patyczek wetknięty w środek sernika jest suchy wtedy ciasto jest upieczone.

Polewa:
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka poppingu z amarantusa
  • Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki wielkości 2 centymetrowe.
  • Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier i jak się rozpuścił włożyłam kawałki rabarbaru.
  • Dusiłam pod przykryciem do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadł.
  • Wtedy na gorący jeszcze wsypałam żelatynę i chwilę mieszałam aby się rozpuściła.
  • Pozostawiałam do wystygnięcia.
  • Chłodny rabarbar wyłożyłam na chłodny sernik, posypałam poppingiem z amarantusa i wstawiałam na noc do lodówki.
Smacznego.
Inspiracja od Malwiny.

7 komentarze

  1. ale fajny wysoki ten twój sernik :) u mnie dziś blok czekoladowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tortownicy, jak weźmiesz mniejsza to będzie wyższy i na odwrót.Spróbuj koniecznie.

      Usuń
  2. takiego sernika jeszcze nie jadłam:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. woowww jaki genialny pomysł z tym ryżem:) jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam:) chcę kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałeczek do Ciebie jedzie a tymczasem zrób sama bo jest tego wart.

      Usuń
  4. chyba się skuszę i zrobię,nie jadłam jeszcze ciasta z ryżem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger