poniedziałek, 17 lutego 2014

Steki wołowe z sosem ze śliwki suszonej, sałatką z cykorii i pieczonymi ziemniakami

Receptura dania została wykonana specjalnie dla potrzeb Nestea Zimowa Śliwka.
W daniu wykorzystałam Nestea Zimowa Śliwka gdyż w połączeniu z przyprawami tworzy sos idealnie podkreślający smak mięsa, nadaje mu subtelny i delikatny smak.
Do tego sałatka z cykorii czerwonej i smażone z ziołami ziemniaki i rozkosz dla zmysłów na talerzu.
Zapraszam na pyszne danie.

                   Składniki:
  • 300 g wołowiny środkowej  bez kości
  • olej ryżowy do smażenia
                    Marynata:
  • 50 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 2 ziarnka jałowca
  • gałązka rozmarynu
Mięso umyłam i pokroiłam na plastry grubości około 1 centymetra.
Do miseczki wlałam wino, włożyłam rozgniecione kulki jałowca oraz pociętą gałązkę rozmarynu a potem plastry mięsa.

Mięso w marynacie odstawiłam na całą noc w chłodne miejsce.
Na godzinę przed smażeniem wyjęłam mięso z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
                 Sos śliwkowy:
  • 300 ml Nestea Zimowa Śliwka
  • 4 ziarnka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 suszona papryczka chili
  • gałązka szałwii czerwonej
  • 1/2 szklanki śliwek suszonych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
Do garnka wlałam Nestea Zimowa Śliwka, włożyłam ziarna jałowca, liście szałwii, papryczkę chili oraz śliwki suszone i gotowałam wszystko aż śliwki bardzo zmiękły czyli jakieś 15 minut.

Płyn w tym czasie lekko odparował.
Przecedziłam wtedy sos i ponownie włożyłam do płynu ugotowane śliwki.
Płyn razem ze śliwkami zmiksowałam na jednolitą papkę.
Dodałam wówczas sól, pieprz i wędzona paprykę, wymieszałam i zagotowałam.
Mąkę rozprowadziłam łyżką wody i wlałam do sosu, zagotowałam i gotowe.
              Sałatka z czerwonej cykorii:
  • 2 czerwone cykorie + jedna do podania jako miseczki
  • 1/2 jabłka Golden Delicius
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
              Dresing:
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
Cykorię oczyściłam i przekroiłam na połowy wzdłuż a potem w paseczki.
Z pomarańczy zdjęłam skórkę a potem zrobiłam fileciki.
Jabłko wraz ze skórką pokroiłam w paseczki.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Składniki sosu wymieszałam w słoiczku i polałam sałatkę na 15 minut przed podaniem,  posypałam orzechami.
Podałam ją na liściach cykorii.
                    Smażone ziemniaki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól
  • garść tymianku cytrynowego
  • olej ryżowy do smażenia
Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam na ósemki.
W garnku zagotowałam wodę i blanszowałam ziemniaki 5 minut.
Potem odcedziłam na sicie.
Na patelni rozgrzałam olej i włożyłam na nią ziemniaki.

Posypałam ziemniaki solą i posiekanym tymiankiem cytrynowym i smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
W tym samym czasie wyjęłam steki z marynaty i osuszyłam na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam steki  - ja po 3 minuty z każdej strony - a Wy jak lubicie.
Podałam steki ze smażonymi ziemniakami, sałatką z cykorii oraz z sosem ze śliwki suszonej.
 Smacznego.
Przepis dla potrzeb Nestea Zimowa Śliwka.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger