poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kutia

W naszym regionie czyli okolice Łodzi na wigilie podaje się najczęściej makiełki albo kluski z makiem.
My natomiast kutie bardzo lubimy i na moim stole rodzinnym czasami bywa i kutia.
Pszenicę do kutii kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością, jest ona specjalnie oczyszczana.
Kutia.


Składniki:
  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • odrobinę aromatu migdałowego 
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki kandyzowanych ananasów
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  • Zacznijmy od pszenicy.
  • Moczyłam ją w zimnej wodzie przez 2 dni zmieniając wodę cztery razy.
  • Po takim moczeniu gotuje się ok. 20-30 minut.
  • Natomiast jeśli moczycie ją tylko przez noc, będzie gotowała się dłużej ale zależy to też od pszenicy, jedna godzinę a druga trzy.
  • Ma być miękka ale nie rozgotowana.
  • Teraz mak.
  • Zalałam go wrzącą wodą i przykryłam a jak ostygł odcedziłam i przepuściłam dwa razy przez maszynkę.
  • W misce połączyłam zmielony mak z ugotowaną i ostudzoną pszenicą.
  • Śmietanę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem.
  • Do miski z makiem dołożyłam ananasa, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz migdały i posiekane orzechy.
  • Wlałam także miód, aromat i ubitą śmietanę.
  • Wymieszałam dokładnie i wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziła.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger