poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tort z patelni

Nie masz piekarnika, nie szkodzi bo oto znalazłam przepis na pyszny tort z patelni.
Jest słodki, taaaaki wysoki jak chcecie, dość pracochłonny ale jest tego wart.
Zresztą zobaczcie sami.
Przepis pochodzi stąd [ klik ].




Placki piekłam na patelni o średnicy 20 cm, możecie je potem okroić do wielkości ładnego okręgu ale ja wolę takie trochę nieregularne kształty i nie obżynałam.
                   Składniki na placki:
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • ok. 4 szklanek mąki
                Krem:
  • 750 ml mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jaja
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 łyżka pasty waniliowej
              Dodatkowo potrzeba:
  • 1 duży słoik dżemu - ja dałam truskawkowo-rabarbarowy z imbirem
  • kilka łyżek suszonych płatków jaśminu
  • 1 owoc noni Royal Brand
  • 1 łyżka miodu 

                        Robimy ciasto:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajko i mieszamy.
Następnie dodajemy ocet, sodę i powoli mąkę i zagniatamy ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne podsypujemy mąką tak aby można je było potem wałkować.
Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków.
Następnie każdy kawałek rozwałkowujemy na placek wielkości patelni na której będzie się piekł.
Patelnię rozgrzewamy i na suchej pieczemy placki - 7 szt - do zrumienienia z obu stron.
Trwa to około 2 minut na stronę.
Do tortu wykorzystałam 6 placków a 7 do pokruszenia i dekoracji.
                        Robimy krem:
500 ml mleka zagotować z cukrem.
Resztę mleka wymieszać z jajami, pastą waniliową oraz mąką.
Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Gorącym budyniem będziemy przekładać placki.
A robimy to tak.
Na talerzu układamy pierwszy placek, smarujemy go dżemem, następnie nakładamy porcję budyniu.
Należy sobie podzielić dżem i budyń tak aby starczyło na wszystkie placki.
Na budyniu rozsypałam suszone płatki jaśminu.
I tak przekładamy wszystkie 6 placków, przy czym ostatni czyli ten na górze też ma być posmarowany.
Teraz kruszymy placek ostatni i obsypujemy okruchami wierzch tortu.
Owoce noni  mielimy w młynku i ucieramy z łyżka miodu.
Odstawiamy na 30 minut do zmiękczenia.
Polewamy wierzch tortu.
Tort wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin aby placki zmiękły.
Potem to już tylko delektujemy się smakiem wspaniałego tortu.

Życzę owocnego pieczenia. 
Smacznego. 
Polub MMCz na Fb [ klik ]

12 komentarze

  1. ach, tort pierwsza klasa! robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super Ci wyszedł :) mniam aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Wierzę, że jest bardzo pyszny.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada...ja kiedys też robiłam torcik z patelni ale inny..

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort z patelni - boski pomysł :D A ja kocham wszelkie kremiaste ciasta <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo coś dla mnie :-) uwielbiam takie smaki. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. az z pracy sie chce wyrwac by go juz zrobic ! a uczta dopiero w przyszlym tygodniu heh :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger