środa, 18 lipca 2012

Piegus z galaretką z czarnej porzeczki

Ciasto to stworzyłam na konkurs u Margarytki .
Czy ciasto zajmie honorowe miejsce to się okaże a tymczasem zapraszam do jego upieczenia.
Polecam szczególnie smakoszom czarnej porzeczki, ja ja uwielbiam ale nie wszyscy lubią jej zapach.
Można zastąpić czarna porzeczkę innymi owocami i tez będzie dobrze.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 paczka margaryny np. Kasi
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - użyłam Marsyl

 
  • aromat rumowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysta masę.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,mak, mleko i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać.
Piec około 45 minut w temp. 180 C.
                               Dodatkowo potrzebne będzie:

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
Po upieczeniu ciasto ostudzić a następnie przekroić na dwa blaty.
Owoce czarnej porzeczki obrać , umyć i zasypać cukrem a następnie pod przykryciem rozparować.
Do rozparowanych porzeczek dodać galaretkę z czarnej porzeczki i mieszać aż galaretka się rozpuści.
Pozostawić do ostygnięcia.
Na dolny blat ciasta ( układamy ciasto w tej samej formie co się piekło) wylewamy galaretkę lekko tężejącą a następnie przykrywamy drugim blatem.
Wkładamy do lodówki do stężenia.
                                     Robimy lukier.
1/2 szklanki cukru pudru rozcieramy z gorącą wodą tak aby lukier był dość gęsty.
Polewamy wierzch ciasta.

 Ciasto jest pyszne i bardzo aromatyczne dla smakoszy.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger