środa, 11 lipca 2012

Jak ugotowac kaszę na sypko?

Przedstawiam sposób jak ugotować kaszę na sypko gdyż jeszcze niedawno sama nie umiałam jej ugotować na sypko tylko sklejała mi się zawsze.
A ten sposób jest szybki i prosty a po ugotowaniu każde ziarenko jest osobno i jest pyszne.
Zobaczcie sami.
Ostatnio miałam pęczak kujawski-nigdy wcześniej nie jadłam tej kaszy i tym sposobem ugotowana była przepyszna.
 Składniki:
  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam.
Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min).
Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!!
Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką.
Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kasza będzie sypka i smaczna po ok.30 minutach.

Jest bardzo wilgotna i bardzo bardzo sypka.
Polecam.
 Smacznego.

4 komentarze

  1. Z pewnością spróbuję Twojego sposobu gotowania kaszy, bo ją lubię. Nie znałam tego przepisu . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. no!!!! i to się nazywa kasza na sypko!!! po mistrzowsku!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł..trzeba będzie wyprobować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój sposób gotowania jest bardzo ciekawy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger