wtorek, 19 czerwca 2012

Lody jaśminowe

Znalazłam przepis na lody jaśminowe w Cukierniczych kreacjach i zauroczyłam się tymi kulkami.
Jako że jaśmin a właściwie jaśminowiec kwitnie obecnie i przepięknie pachnie lody zrobione i muszę Wam powiedzieć że zróbcie bo zauroczą Was tak jak mnie.
Pamiętajcie że kwiaty zbieramy z dala od szos i zanieczyszczeń np w parkach i lasach.

Składniki: cytuje za autorką
  • 4 i 1/2 filiżanki śmietanki 30 - 36 %
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 4 pełne garści świeżych kwiatów jaśminu -  w przepisie użyto jaśminowca, który w większych ilościach może być toksyczny
  • 8 żółtek
  • 1 filiżanka pełnego mleka
  • cukier waniliowy + aromat waniliowy 
  • wiórki czekoladowe do dekoracji + sos czekoladowy
Przygotowanie:
  • Zebrane kwiaty opłukać, osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Zagrzać mocno śmietankę z cukrem, nie dopuszczając do wrzenia. Wrzucić kwiaty jaśminu, chwilkę podgrzewać, nakryć i pozostawić do ostygnięcia pokojowej.
  • Przelać do szczelnego słoika lub innego zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na dobę.
  • Po tym czasie przecedzić przez sitko śmietankę jaśminową, dolać do niej mleko i mocno zagrzać.
  • Nie gotować!
  • Rozetrzeć w miseczce żółtka z cukrem waniliowym i aromatem, po czym dolać kilka łyżek gorącej śmietanki jaśminowej i szybko wymieszać.
  • Zahartowane żółtka wlać do rondla ze śmietanką i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Zdjąć z palnika i ostudzić na blacie kuchennym do temp. pokojowej.
  • Nie wkładać do lodówki w celu ostudzenia, gdyż powoduje to wytrącenie z masy cząsteczek wody, a w dalszym procesie zamrażania mogą powstać wyczuwalne grudki lodu!!!
  • Dopiero zupełnie ostudzony krem wstawić do zamrażarki na jakieś 20 - 30 minut.
  • Potem co 30 - 40 minut wyjąć lody z zamrażarki i zmiksować aby konsystencja była kremowa i bez grudek lodu.
  • Operacje powtórzyć 3 - 4 razy.
  • Nie posiadam maszynki do lodów.
  • A ten sposób mam już sprawdzony.
Życzę miłych wrażeń smakowych.

4 komentarze

  1. już sobie wyobrażam jakie muszą być smaczne:) uwielbiam zapach jaśminu, a mój mąż jeszcze bardziej;) szkoda tylko, że nigdzie w pobliżu nie mam tej rośliny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa brzmi fantastycznie, za wykonanie pewnie sie nie zabiore - szybko, ale ostatnio miałam okazje wypóbować nowy smak lodów u Bliklego - lawendowe. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dostęp do cudownie pachnącego jaśminu... No już się nie mogę doczekać, kiedy zakwitnie i nie tylko będę się napawać jego zapachem, ale zrobię takie lody!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger